Waarom een sparringpartner?

Waarom een sparringpartner belangrijk is voor ondernemers

Als ondernemer ben je iedere dag druk om het werk klaar te krijgen. Dit is de basis van je onderneming. Omdat je af en toe ook eens aan de toekomst moet denken, moet je daar tijd voor vrij maken. Praat je er dan met andere mensen over? Heb jij iemand om je ideeën mee te bespreken? Een persoon die als klankbord fungeert? Kortom een sparringpartner? Wat zijn nu de redenen om met mij als sparringpartner af te spreken? Onderstaande redenen geven direct weer wat ik voor je kan betekenen.

 1. Heb je een klankbord?
  Als ondernemer wil je de zaken weleens ander aan pakken. Je bedenkt je eigen idee. Maar weet ondertussen uit ervaring dat niet iedereen je hierin kan volgen. Dan is het goed om iemand als klankbord te gebruiken. Vertel mij als je sparringcoach wat je ideeën zijn.
 2. Stel jij jezelf wel eens kritische vragen?
  Als jij een idee hebt, en dit aan iemand uit je omgeving verteld, krijg je hoogstwaarschijnlijk een bevestiging op wat je zegt. Dat is dan fijn, zodat je niet verder hoeft na te denken. Maar een sparringpartner die kritische vragen stelt, is wellicht op dat moment vervelend, maar het zet je wel verder aan het denken. En dat levert nu juist meer inzichten en resultaten op.
 3. Kun je out-of-the-box denken?
  Als je een werknemer, boekhouder of zakenrelatie benadert is de kans groot dat hij in hetzelfde patroon denkt. Omdat ze in hetzelfde vakjargon zitten. Een sparringpartner staat helemaal los van het bedrijf, ziet mogelijkheden waar jezelf niet aan zou denken, of zelfs al had afgeschreven.
 4. Ik ben een outsider zonder belang in het bedrijf
  Als je met je personeel brainstormt over een nieuwe plannen, is dit ook hun eigen belang om daarin mee te gaan met de directie. Als je ze naar hun mening vraagt, zal dit in hun achterhoofd meestal meespelen. Een outsider voelt die belemmering niet.
 5. Beter oneens dan alleen meegaand
  Als je kritisch na wilt denken over de toekomst van je bedrijf heb je niets aan een sparringpartner die het altijd met je eens is. Je wordt niet geprikkeld om een andere kijk te krijgen op jouw visie. Een persoon die het niet altijd met je eens is, en misschien met een hele andere visie komt, doet dat wel.
 6. Ik ben een analytische denker
  Een goede sparringpartner is een analytische denker. Ik kan in korte tijd je verhaal analyseren en weet direct de juiste vragen te stellen. Door de juiste vraagstelling filtert ik het pijnpunt uit je argumenten. Dat is precies de kern van ons gezamenlijke coaching.
 7. Ik heb een brede kennis
  Vraag een specialist naar zijn mening en hij vertelt je alles van wat hij weet. Als het op technische vragen aankomt is dat de juiste man. Maar als jij wilt weten of je wel op de goede weg bent, of je wilt de doelstelling van je bedrijf bepalen, dan wil je toch een breder perspectief?  Ik weet hoe het ook in andere branches gaat en zoek de oplossing in een mix van mijn ervaringen. Dat is beter dan een tunnelvisie van een specialist.
 8. Ik ben een snelle denker
  Net als analytisch denken is snel denken ook belangrijk. Hoewel het lijkt te overlappen is er een verschil. Naast analytisch een gesprek filteren op kernzaken, moet ik als een goede sparringpartner snel op zinvolle inzichten komen. Met bijbehorende goed onderbouwde argumenten.
 9. Toekomstgericht
  Het verleden is geweest. We kunnen leren van de fouten die er gemaakt zijn. Maar mensen uit je eigen onderneming of omgeving hebben, net als jijzelf, nog een been in het verleden staan. Je hebt het namelijk samen meegemaakt. Ik kom van buitenaf en analyseert de huidige situatie en draai deze om naar de gewenste situatie. Deze toekomstgerichtheid is wat jouw onderneming verder brengt.
 10. Periodiek afspreken met je sparringpartner
  Herhaling is de kracht van de reclame. Dit geldt zeker voor een sparringsessie. Als je weet waar je met je onderneming heen wilt, en hoe je dat gaat doen, dan ben je er nog niet. In veel gevallen komt het verleden weer om de hoek kijken. Het is raadzaam om regelmatig af te spreken met je prikkelende en toekomstgerichte sparringpartner. Ik kan de vinger aan de pols houden en voorkomen dat je in oude patronen terugvalt.